2009. április 21., kedd

Digitális dohányzóasztal


Bookmark and Share
A Budapesti Műszaki Egyetem VI. Simonyi Konferenciáján már két teremben zajlottak az előadások kedd délután. A főként a BME-ről kikerült szoftverfejlesztők és mérnökök kéz a kézbe adták a mikrofonokat, illetve a prezentációs eszközöket. A Mindentudás Egyeteméből a nagyközönség számára is ismerős nagyelőadó már a Microsoft Surface bemutatására dugig megtelt.

Kőnig Tibor a Microsoft főmérnöke élőben mutatta be az úgynevezett digitális dohányzóasztalt. A Surface méreteit tekintve valóban egy dohányzóasztalnak felel meg, míg tudásában már a jövő technikáját, a lehetséges számítógépeket jeleníti meg. Ha gonoszkodni akarnánk, azt mondanánk egy óriásira nőtt iPhone-ról van szó, de azért a Surface egy kicsivel több annál...

A Microsoft szerint a grafikus felhasználói felület (GUI) után - amihez kellenek olyan perifériák, mint a billentyűzet és az egér -, a "természetes felhasználói felület" (NUI) jelenti az innovációt. Kőnig Tibor előadása gyorsan demóba csapott át. A főmérnök megmutatta hogyan lehet két kézzel az asztalon "matatva" programokat, alkalmazásokat elindítani, hogyan lehet például képeket ide-oda dobálni vagy éppen tetszőlegesen egyetlen kézmozdulattal nagyítani.

A Microsoft Surface igazi játékszer, de azért több annál. A dobozba egy átlagos PC-n kívül 5 infravörös kamera van beszerelve. Ezek a kamerák figyelik a kézmozdulatokat, míg ugyanerre a felületre egy DLP vetítő alulról fölfelé vetít.

A titkot nem a vasban, hanem a speciális szoftverben kell keresni. A sima 32 bites Vista fölé egy ún. Vision System került, afölé pedig a WPF API-k telepíthetőek. Ezek speciális Surface-alkalmazások, melyek kihasználják a digitális dohányzóasztal hardware-it.

A Surface több érintést kezel és egyszerre több felhasználót is ki tud szolgálni. Kőnig Tibor elárulta, hogy a februári Suberbowl ideje alatt az esemény biztonsági vezetői egy ilyen Surface-t ültek körül és a kijelzőn követhették nyomon a stadion környéki eseményeket. Természetesen külön-külön az adott eseményeket megnyithatták és tájékozódhattak, hogy egy adott incidens milyen súlyú.

A Surface egy speciális cimkerendszer (Contact.Tag.Byte, ill. Contact.Tag.Identity) segítségével képes felismerni a tárgyakat is. Magyarán csak azok a tárgyak értelmezhetőek a Surface számára, melyekről rendelkezik információkkal és ilyen cimkével látták el. Kőnig Tibor példaként azt említette, hogy a Amerikában az AT&T New York-i üzletében egy Surface segítségével értékesítik a készülékeket, többek közt a már említett iPhone-t is :)

A természetes felhasználói felület nagyon sokak fantáziáját megmozgatta, a Surface a maga 11 ezer eurós árával még csak a nagyvállalatok és a kaszinók játékszere, ám Kőnig Tibor elárulta, hogy hasonló képességekkel már a Windows 7 is rendelkezik majd, melyeket multitouch képernyők segítségével használhatunk ki.

Nincsenek megjegyzések: